Lakásfelújítás - Gyakran ismételt kérdések és válaszok

 

A 3 + 3 milliós lakásfelújítási támogatással kapcsolatos gyakori kérdések és válaszok

 
A 2021. januárjától érvényes lakásfelújítási támogatás sokaknak feladja a leckét, ugyanis rengeteg kérdés érkezik a MÁK felé. Összegyűjtöttük a leggyakrabban feltett kérdéseket annak érdekében, hogy vásárlóinknak ne kelljen felesleges köröket futniuk, azonnal megkaphassák a válaszokat. Minden egyes válasz a MÁK hivatalos állásfoglalását tükrözik, tehát megbízható forrásból származnak az információk.
 
 

"Ha a férjemmel ugyanaz az állandó lakcímünk, viszont én vagyok az egyedüli tulajdonos, akkor igényelhetem külön is a támogatást, vagy csak közösen lehet?"

Ha az igénylő és a házastársa egy háztartásban élnek és ugyanaz az állandó lakcímük, melyen minimum 1-1 éve élnek, akkor csak közös igénylők lehetnek, nincs lehetőség egyedül/egyénileg igényelni a támogatást. A tulajdoni hányad nem befolyásolja azt a tényt, hogy házassági szerződés van érvényben és ugyanaz az állandó lakhely. Tehát minden olyan esetben, ahol a házastársak ugyanoda vannak bejelentve (minimum 1-1 éve), csak együttes igénylésről lehet szó.
 
 
 
"Férjemmel 50-50%-os tulajdoni hányaddal rendelkezünk annál a családi háznál,melyre a támogatást szeretnénk. Min múlik,hogy együttesen vagy csak valamelyikük igényli a támogatást? Olvasom a gyakori hibák között,hogy a házastársak egyike benyújtotta a kérelmet,azonban kiderült abból,hogy közösen kellett volna igényelniük."
 
Abban az esetben, ha mindkét szülő és a gyermek(ek) is a felújítandó lakásba vannak állandó lakcímmel bejelentve, akkor csak együttes igénylőként adhatják be a kérelmet. Amennyiben az egyik szülő lakhelye máshol van, és hozzá nincs gyermek bejelentve, akkor a felújítandó lakásba bejelentett szülő a hozzá bejelentett gyerek(ek)kel együtt (a másik szülő lemondása nélkül is) csak egyedüliként igényelheti a támogatást. Ha hitelt is igénybe akar venni, akkor viszont csak együttesen lehet igényelni a támogatást. Ebben az esetben át kell jelentkeznie a másik szülőnek is a felújítandó ingatlanba, és csak egy év múlva igényelhetik a kamattámogatott hitelt, vagy akár átjelentkezés nélkül is azonnal a hasonló kamatú piaci hitelt. Így egy éven belül is fel lehet venni hitelt is és be lehet nyújtani a támogatási kérelmet is.
 
 
 

"A kérvény újbóli megnyitásakor jelöltem, hogy hiánypótlásról van szó, majd ismételten fogadott a teljes kérvény, annak minden oldalával együtt. Ez azt jelenti, hogy az egészet újból ki kell tölteni? Akinek volt már hiánypótlása, annak hogy zajlott le a kérvény kitöltése?"

Nem kell ismételten kitölteni a teljes kérvényt. Meg kell nyitni a felületet, mintha egy teljesen új kitöltést kezdenénk, azonban a fedlapon be kell jelölni a "hiánypótlás" opciót. Ezt követően az alapadatokat kell csak megadni és csatolni a hiányzó dokumentumot. Hitelesítést követően pedig le lehet adni.
 
 
 

 "A lámpák vagy világítótestek beépítésébe vagy cseréjébe a nem beépíthető lámpák is elszámolhatóak?"

A rendelet nem tér erre ki, szóval minden beltéri világítótest jó a támogatás szempontjából. A kültéri nem támogatható.
 
 
 
"Ha 1 000 000 Ft az anyagköltség és 300 000 Ft a munkadíj, akkor mennyit tudok visszaigényelni?"
 
Ebben az esetben az igényelhető összeg kereken 600 000 Ft. Az összegek kiszámításában segít a MÁK kalkulátora is, viszont a legoptimálisabb az, ha a munka-és anyagdíj összköltségen belüli megoszlása 25-75% vagy 50-50%. Jelen esetben az összköltség 1 300 000 Ft, melynek habár 650 000 Ft a fele, "csupán" 600 000 Ft igényelhető vissza. Ennek az az oka, hogy a visszaigényelhető összegen belüli eloszlásnak 50-50%-osnak kell lennie, tehát 600 000 Ft-os támogatás esetén a feleknek az összege minimum 300 000 Ft kell legyen, mely a teljes munkadíj.
 
 
 
"Falbontásra és az ezzel járó sitt elvitelére is elszámolható a támogatás?"
 
Bontás akkor támogatható, ha ugyanaz a vállalkozó végzi, aki az építést és egy szerződésben szerepel minden munkálat. Ez abból is következik, hogy önállóan nincs hová beírni a bontási munkát, csak valami más, támogatott tevékenységhez kapcsolódóan.
 
 
 
"A felújítási munkálatokról a számlán a lakás mindkét tulajdonosának a nevének szerepelnie kell? Vagy elég csak az egyik?"
 
Egy számlának van egy kiállítója, és egy vevője. Egy olyan számla amin két vevő szerepel számvitelileg hibás. Támogatás szempontjából a lényeg, hogy az egyik igénylő nevére szóljon. Lehet vegyesen is, viszont az a legátláthatóbb mindenki számára, ha csak az egyik igénylő nevére szól.
 
 
 
"Többek között konyhabútorra is szeretnénk megigényelni a támogatást, a számlán szerepel, hogy lapra szerelt, a gépeknél pedig, hogy beépíthető. Probléma, ha az összeszerelésről nincsen munkadíj számlánk, mert én tettem össze?"
 
Nem szükséges minden anyagdíjhoz munkadíjat párosítani, és fordítva. A lényeg az, hogy az arányok összességében rendben legyenek.
 
 
 
"Otthonfelújítási támogatás igénybevételéhez a vállalkozóval kötendő szerződésbe bele kell venni az anyagköltséget akkor is, ha mi vesszük meg az összes anyagot vagy csak elég, ha egy egysoros számlát ad a munkadíjról. A MÁK felé pedig az elszámolásban listázzuk a számlákat (sorszámmal, árral)?"
 
A szerződésben csak azt kell feltüntetni, amiről a vállalkozó ad számlát. Amennyiben az igénylő veszi meg az összes anyagot, annyit kell beleírni, hogy "az anyagot a megrendelő biztosítja". A számlaösszesítőben pedig elég lesz mindent feltüntetni.
 
 
 
"Készpénzfizetést is bele lehet tenni a pályázatba?"
 
Természetesen, lehet készpénzfizetés és lehet átutalás is. Az utóbbihoz csatolni kell a bankkivonat másolatát az adott átutalásra vonatkozólag. Készpénzes fizetésnél pedig teljesítési igazolást állít ki a vállalkozó az összeg átvételét követően. Ezt scannelve csatolni kell a pályázathoz.
 
 
 
"Ha 1 számlán van csaptelep és festék is, abban az esetben az összesítőn kétszer szerepeltetem a számlát, más tevékenységet választok ki, és nyilván az összeget bontom?"
 
Igen, külön kell elszámolni a tételeket.
 
 
További gyakran ismételt kérdéseket a MÁK hivatalos weboldalán lehet találni, erre a linkre kattintva. Sikeres felújítást kívánunk Mindenkinek!