Térkő lerakási tippek a Festék Csodáktól
 
HASZNOS TIPPEK A FESTÉK CSODÁKTÓL A TÉRKŐ LERAKÁSÁHOZ
 
 
A Festék Csodákban számos kiváló minőségű térkő kapható, melyeket kézséggel ki is szállítunk kedves vásárlóink számára. A feladatunkat azonban nem tekintjük befejezettnek a leszállítás alkalmával, mivel célunk az, hogy vásárlóink elégedettek legyenek. Ennek érdekében szeretnénk egy kis segítséget nyújtani a térkő lerakásával kapcsolatban, hiszen nem olyan egyszerű ez a feladat, mint amilyennek tűnik. Amennyiben nem szakemberrel lesz elvégeztetve a munka, nem árt odafigyelni pár apróságnak tűnő részletre, melyek kihagyása vagy figyelembe nem vétele esetén jelentős károkat tudunk okozni a saját tárcánknak. Ebben a cikkünkben szót ejtünk mindarról, amiről véleményünk szerint érdemes beszélni!
 
A házépítés vagy felújítás során egyik nehéz döntés a külső felületek burkolása. A legszebb és leglátványosabb a térkő burkolat, mely nem csak esztétikus, de tartós és biztonságos is, mifolytán felületét csúszásgátlóval kezelik. A Festék Csodák térkő választéka igen széles, így nem árt tisztázni néhány felmerülő kérdést a térkő megvásárlása előtt. Elsődleges szempont legyen mindig a funkciója a térkövezni kívánt felületnek, majd ezután következik a stílus és végül beszéljünk az anyagi vonzatokról is. Nem tanácsos térkövet ár alapján választani, mivel ez egy olyan tartós és fontos eleme a háznak, amin nem tanácsos spórolni, hiszen ezt csak "egyszer kell megvenni".
 
Hogyan válasszuk ki a megfelelő térkövet?
 
Amennyiben szakértő segítségét szeretnéd kikérni a térkő kiválasztásával kapcsolatban, a Festék Csodák szakértelemmel ellátott értékesítői készséggel állnak a vásárlók rendelkezésére a felmerülő kérdések kapcsán. A boltban nem csak segítséget kapnak ügyfeleink, de van lehetőségük megnézni a termékeket is, hiszen térköveink korlátozott mennyiségben készletről is elérhetők, így a színeket, a vastagságot és az összhatást a helyszínen is meg tudják tekinteni.
Ha azonban a kedves vásárló egyedül szeretne dönteni, az alábbi szempontokat tanácsos figyelembe vennie, hogy sikerrel járjon a vásárlás vagy megrendelés során.
 
Vastagság
 
A térkő vastagsága az egyik legfontosabb jellemző, és nem árt ezzel kezdeni a kutakodást. 4 centisre van szükség, esetleg 6 vagy 8 centisre? A terület funkiójától függ, hiszen amennyiben csak sétálunk rajta, elegendő a legvékonyabb térkövet beszerezni. Ez alapján sejthető, hogy a 6 centiméter vastagsású térkő már személyautóknak lett kitalálva, a 8 centis térkövek pedig már komolyabb terhelést is bírnak, például teherautót.
 
Méret
 
A vastagság mellett fontos átgondolnunk a térkő méretét is, hiszen összefüggésben van a burkolandó felület nagyságával. Amennyiben kis területet burkolnánk, akkor érdemes kisebb mérettel, a nagyobbat pedig logikusan nagyobb térkővel. Nagyon esztétikus lehet ugyanakkor egy nagyobb terület kis méretű térkővel való lebukorlása, itt azonban figyelembe kell venni azt, hogy minél több a térkő, annál több a fuga. Ez maga után vonzza azt, hogy nagyobb lesz az a terület is, ahol gyom nőhet, így ez a verzió kiemelt figyelmet és gondozást igényel, tehát nem túl praktikus.
Továbbá érdemes akár egy lapon megtervezni az egész lerakást a választott mérettel, mivel az is lényges tényező, hogy mennyi vágással lehet megoldani a terület leburkolását. A sok vágás nem mutat esztétikusan és sok lesz a megmaradó hulladékanyag. Ez utóbbi főként a pénztárcánknak fog fájdalmat okozni, mivel feleslegesen lesz így több négyzetméter térkő megvásárolva, ami egy nagy terület esetén komoly összegeket jelenthet.
 
Szín
 
A szín kiválasztásánál a legfontosabb szempont a ház külső burkolata és stílusa. Nem a hálószoba padlójához keresünk ilyenkor térkövet, hanem a ház külső falszínéhez és falburkolatához. Ahhoz, hogy egy szép, összeszedett. egységes képet kapjunk, elengedhetetlen az, hogy színben és stílusban is harmonizáljon a ház külseje és a kerítés is akár. Természetesen ha nekünk egy teljesen eltérő térkő tetszik, amibe menthetetlenül beleszerettünk, akkor azt kell választani. Sok esetben ilyenkor érvényesül az, hogy "a szerelem vak". :)
Amennyiben figyelembe veszünk több tényezőt, nem árt utánanézni annak is, hogy kapható-e hozzáillő szegénykő. Ezáltal egy egységes, letisztult külsőt tudunk kölcsönözni otthonunknak.
Praktikusság szempontjából pedig azon kell gondolkozni, hogy egyszínű vagy pedig mintás térkövet szeretnénk. Az egyszínű nagyon modern és elegáns, azonban azonnal mutatkoznak rajta a szennyeződések és a kopás is hamarabb meglátszik.
 
Forma
 
A térkő formáját tekintve lehet szögletes, melyen belül találunk téglalapot, négyzetet és rombuszt, akár ezeknek a kombinációit egy fajtán belül. Azonban találunk elég különleges formájú térköveket is, például a csont, levél, kaptár vagy banán alak is egyre jobban elterjedt. Természetesen a forma is az adott területi adottságoktól függ, azonban nekünk személy szerint a négyzet és téglalap kombináció az, ami a legjobban tetszik.
A különleges és látványos SWalk térkövek egyedül a Festék Csodák üzletében kaphatók. Ezek a gyönyörű színek és modern, letisztult formák azok, melyek a legtöbb házhoz és szinte minden környezethez illenek. Érdemes ellátogatni hozzánk és személyesen is megtekinteni az élénk, mégis kellemes színeket, garantáltan szerelem lesz első látásra.
 swalk.jpg

 

Mit jelent a rétegrend?

Amennyiben sikerrel kiválasztottuk a kiszemelt térkövet, tanácsos a rétegrend megtervezése, lehetőség szerint rajzban, vázlatos formában. A rétegrend megszabja azt, hogy miből, mennyi, milyen sorrendben fogja követni egymást a térkő lerakásának során. Ez a lépés elengedhetetlen, hiszen ezáltal nem lesz sok megmaradt anyag, illetve a hiánytól sem kell félnünk. A legrosszabb az, amikor állnak a munkálatok, mert valamiből kevesebb lett rendelve. Azonban az sem kellemes, amikor kétszer annyit rendeltünk valamiből és hirtelen nem tudjuk hova tenni a sok, megmaradt hulladékot.

Ha szeretnénk, hogy térkövünk időtálló legyen - és miért is ne szeretnénk? - tanácsos a következő rétegeket egymás után tenni:

1. Letömörített föld réteg - Ennél a rétegnél kiemelt figyelmet kell fordítani arra, hogy meg legyen tisztítva a szerves anyagoktól. Ez azt jelenti, hogy nem lehet benne se gyom, se virág, se fű. Mivel ez a réteg az egész alapja, muszáj itt a legalaposabb munkát végezni. Ez lesz a legnehezebb része a térkövezésnek, azonban ez is a legfontosabb eleme. Az alaposan előkészített terület fogja garantálni számunk a tökéletes végeredményt. Ezzel alakítjuk ki a fagyálló és megfelelő vízelvezetésű alapot, mely nem csak a kertet, hanem a házat is megóvja a nedvességtől.

2. Teherhordó réteg - Ajánlott ezt a réteget 15-20 cm vastagnak tervezni. Homokos kavics vagy kizárólag csak kavics alkotja, hiszen ez a réteg akadályozza meg azt, hogy a vÍz beszivárogjon a többi rétegbe. Emellett lehetővé teszi azt, hogy a terhelés egyenletesen legyen eloszlatva.

3. Beton - Megközelítőleg 8-12 cm vastag réteg. Itt az eloszlatáson van a hangsúly, tehát a teherhordó réteg egyenletessége kiemelt szereppel bír itt is. Amennyiben az alsóbb rétegek szépen vannak eloszlatva, a betonrétegünk is szép sima lesz, ami majd szép végeredményt fog számunkra adni. Amennyiben csak gyalogos forgalom lesz a térkövön, ezt a lépést ki lehet hagyni, azonban nem ajánlott. Ez a réteg teszi lehetővé azt, hogy strapabíró és egyenletes legyen a lerakott térkő. Továbbá nem gyomosodik, tehát a térkő fugája kisebb eséllyel fog gazosodni.

4. Homokágy - Közvetlenül a betonra kerül nagyjából 2 cm vastagságban. Ezzel a lépéssel ágyazunk meg a térkőnek, tehát ezt nem kell tömöríteni, csupán egyenletesen eloszlatni a betonrétegen. A legfontosabb részlet ennél a lépésnél az, hogy ne látszódjon ki sehol a beton, mert azon nem lesz majd stabil a térkő.

5. Térkő - Ezt a lépést több, kisebb lépésre bontottuk annak érdekében, hogy a hozzá nem értők is profi munkát tudjanak végezni a térkő lerakása során.

 

A térkő lerakásának lépései

Honnan induljunk?

A térkő lerakását mindig saroktól vagy széltől kezdünk, a legmélyebb pontról. Annak érdekében, hogy a végeredmény szabályos és szimmterikus legyen, ajánlott a zsinór, léc és vízmérték használata. A lerakott kövek között maximum fél centimétert érdemes hagyni a fugának és figyelni kell arra is, hogy az illesztések jól álljanak. Mintás térkő esetén a mintázatra is figyelni kell, illetve arra is, hogy "kijön-e a minta". Ebben az esetben tanácsos előre megtervezni a teljes udvar térkövezését papíron, hogy jól nézzen ki a kész kép.

Fugázás, hogyan?

A fugázás nem a legkönnyebb  munka, viszont elrontani annál egyszerűbb. Sima homokkal vagy speciális beseprő homokkal kell kitölteni a térkövek közötti hézagot. Egyszerűen csak rá kell szórni a homokot a felületre és addig kell seperni, amíg el nem fedi maradéktalanul a réseket. Eközben locsolhatjuk a térkövet vízzel, hogy lássuk, hova szükséges még homokot hordani. Ha a fugák nagyok, elegendő sepregetni, viszont a kisebb rések esetén a kézzel való kitöltés a leghatékonyabb.

Az utolsó lépés

A térkövezés mindig döngöléssel vagy vibrálással zárul. Ha készen vagyunk a fugázással, a köveket le kell döngölni, hogy stabilak maradjanak. Ez számos eszközzel történhet, az ajánlott eszköz ilyenkor a lapvibrátor, amivel addig tudjuk döngölni a területet, amíg megfelelő szilárdságú nem lesz. A leleményesek használhatnak farönköt vagy egyéb alternatívát is - ugyanolyan hatékony lesz, csak jóval fárasztóbb. Ezt követően csak le kell takarítani a térkövet és lehet is használni.

 

Ezekre biztosan szükség lesz!

 

Reméljük, hogy ez a rövid ismertető hasznos volt és mindenki számára tartogatott fontos tanácsot! Amennyiben pedig a térkövezést tervezik, ne habozzanak ellátogatni a Festék Csodákba és utána nézni az otthonfelújítási támogatásnak!

 

lägga_markstenar_i_stockholm.jpg