Faápolás mesterfokon a Festék Csodák termékeivel

FAÁPOLÁS MESTERFOKON A FESTÉK CSODÁK TERMÉKEIVEL

 
A fa az egyik legősibb, és talán még mindig a legszebb építőanyag. Mivel beltéren és kültéren egyaránt sokoldalúan felhasználható, így érdemes és ajánlott is megőrizni szépségét. Egy csipetnyi természetet varázsol mindennapjainkba, klasszikusan elegáns megjelenést kölcsönöz a tereknek. A Festék Csodák üzletében több favédelemre specializálódott márka termékei is megtalálhatók, melyeket megfelelően használva egyszerű és hatékony a fafelületek megóvása.

Mire? Mit? Miért?

A fajtájától, a felhasználás helyétő, a faszerkezet típusától, a várható igénybevételtől és a védelem elvárt szintjétől függően érdemes a célnak leginkább megfelelő megoldást kiválasztani. A favédelemben a legfontosabb cél a nedvesség kizárása, amit vagy a fa telítésével, vagy bevonal létrehozásával lehet elérni. A jól kiválasztott anyaggal a munka könnyebbb, gyorsabb és a védelem tartósabb, a végeredmény pedi évekig szebb lesz.
 
Pácok
A pácok használata elsősorban védett belső terekben, színezési és dekorációs jelleggel célszerű. Ezek a termékek nem biztosítanak számottevő védelmet a fának, csupán esztétikai szempontból jelentősek. Természetesen egy védett, megkímélt helyen elég csupán lazúrt használni, nem kell olyan szinten védeni egy beltéri dekorációs elemet, mint egy kültéri padot.
 
Olajok
Az olajokból, viaszokból és egyéb segédayagokból álló termékek a fa pórusainak tömítésével és telítésével akadályozzák meg a nedvesség bejutását. Az egyszerű olajok alapszintű védelmet biztosítanak, azonban a vízlepergető és UV álló tulajdonságú termékek teljesen időjárásállóvá teszik a fafelületet.
 
Lazúrok
Sok félreértés kíséri a lazúrok közti különbségek magyarázatát. Fontos, hogy a vékony és vastag jelzők az anyag beszívódását és felületképző képessége közti különbséget jellemzik, nincsenek összefüggésben a védelem szintjével vagy tartósságával. Fontos tudnivaló még, hogy mindkét lazúrtípus használható egyaránt kemény-/puhafa felületekre. A megfelelő lazúrtípus kiválasztásához a faszerkezet típusa, illetve az igénybevétel jellege ad segítéséget.
 
Vékonylazúr
A vékonylazúr a nem mérettartó kemény-/puhafa szerkezetek (oromzat, ereszalj, deszka, erkélykorlát, kerítés, kapu, faház, kerti bútor) megóvására ideális. Mélyen beszívódik a fába, nem képez vastag filmréteget, így a táguló, mozgó, zsugorodó felületeken sem repedezik meg. A mély beszívódás megakadályozza, hogy a víz bejusson a fába, ráadásul még szebben kirajzolja a fa természetes erezetét.
 
Vastaglazúr
Vastag, de légáteresztő filmréteget képező vastaglazúr a mérettartó, kemény-/és puhafából készült faszerkezetek (ajtó, ablak, zsalugáter, fabútor) ideális bevonata. Vastaglazúr azokon a felületeken tartós, ahol a fa nem mozog, nem repedezik, nincs kitéve mechanikai hatásoknak. A vastaglazúr selyemfényű, áttetsző felületet ad, amely nem csak sokáig védi a fát, de ki is emeli annak szépségét.
 
Fafestékek
A fafestékek kiválóan alkalmasak minden olyan faszerkezet védelmére, ahol az eredeti - kevésbé dekoratív, besötétedett, elszürkült, degradálódott - felületet teljesen elfedő, mégis rugalmas bevonatra van szükség.
 
Lakkok
A lakkokat kezelt fafelületen a vastag, kemény bevonat, teljesen elzárja a fát a nedvesség és az egyéb környezeti hatások elől. A bevonat kemény, kopás-, víz- és vegyszerálló.
 
diligent-man-is-painting-fence-with-brush-yllvfvq-scaled.jpg
 
 Mi az a rétegrend?
Sokszor nehéz megtalálni a megfelelő bevonatrendszert a megóvni kívánt felületre. Más-más megoldás hozza meg a várt eredményt egy nyílászáró, egy új faház, egy átfestendő kerítés vagy egy beszürkölt kerti pad esetén. Az alábbi három, bizonyítottan jól működő négy réteggel a legtöbb felmerülő favédelemi probléma kezelhető.
 
1. Maximális védelem mérettartó szerkezetekre (kültér) - Oldószeres alapozó, vékonylazúr, vastaglazúr öntisztuló bevonattal 1 vagy 2 rétegben 
2. 2 órán belül esőálló bevonat mérettartó szerkezetekre (kültér) - Vizes bázisú alapozó, vizes bázisú vastaglazúr 2 rétegben
3. Megújulás és friss színek mérettartó szerkezetekre (beltér) - Fafesték, vizes bázisú vastaglazúr

Lazúrok felvitele

A lazúr felkenését soha ne a széleken kezdjük, hanem a festendő terület belsejében. A szélek felé hosszanti irányba haladva lendületesen kenjük, csuklóból vezessük az ecsetet. A hosszanti felfestést keresztirányban az ecsettel húzzuk át, ezzel egyenesre oszlatva a felvitt lazúrt. A befejező ecsetvonás egyezzen meg a száliránnyal. A felvitt rétegek között, de különösen az első réteg száradása után, csiszoljuk meg a munkadarabot. Ezzel nem csak a tapadást segítjük elő, hanem sokkal szebb, simább felületet kapunk, ha az első réteg által felhúzott szálakat egy finom csiszolóval szálirányban eltávolítjuk.
 

Hasznos tanácsok

A festési munkálatokat ne végezzük tűző napon, felmelegedett felületre ne fessünk. Az alapfelület hőmérséklete 5 és 30 Celsius fok között legyen. A festék oldószerének gyors párolgása megnehezíti a festék terülését, így lehetetlenné válik a szép és esztétikus munka. A túl alacsony hőmérsékletnél, körülbelül 10 fok alatt pedig a vizes bázisú termékek kötése, száradása hosszabbodik, így célszerú mindig figyelnünk arra, hogy kellemes, normál hőmérsékletben történjen a munkavégzés.
 

Mit ajánlunk?

A Festék Csodák üzletében mindent megtalál, amire csak szüksége lehet a külső terek felújításához.