Lakásfelújítás - Gyakran ismételt kérdések és válaszok 2. rész

A 3 + 3 MILLIÓS LAKÁSFELÚJÍTÁSI TÁMOGATÁSSAL KAPCSOLATOS GYAKORI KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK

 
Az előző posztunk nagy olvasottságára tekintettel újabb gyakori kérdésekre adtunk válaszokat, melyek a MÁK állásfoglalását is tükrözik. További kérdéseket, illetve válaszokat a MÁK hivatalos oldalán találhatnak, ahol bővebben informálódhatnak a lakásfelújítási támogatásról és a visszaigénylés pontos menetéről.
 
 
 
"Adott egy ház a párommal amiben 1/2 -1/2 tulajdonosok vagyunk. Nem vagyunk se házasok se élettársak. Van 1 közös gyerek. ( Nem tervezzük a házasságot ) A MÁK a támogatást biztosítja így is? És a számlákon és szerződésen kinek a neve szerepeljen? Hitel nélkül újítánánk a házat, mind a hárman ugyanarra a lakcímre vagyunk állandóra bejelentve."
 
Ebben az esetben közösen tudják igényelni a felújítási támogatást, mivel 50-50% tulajdonosi hányaddal rendelkeznek és az állandó lakcímük is közös, az egyetlen kizáró ok az lehet, ha valamelyik fél nincs még egy éve bejelentve az ingatlanba. A számlákon bármelyik tulajdonosnak szerepelhet a neve, szólhat az összes egy személyre, illetve lehetnek felváltva - egyszer az egyik tulajdonos nevére, egyszer a másik tulajdonos nevére. Az átláthatóság érdekében javasolt, hogy egy személyre szóljanak lehetőség szerűen, de természetesen tökéletesen jó, ha nem egy név alatt vannak.
 
 
 
"Ha az anyagokat mi szereztük be, akkor a vállalkozói szerződés 1. mellékletében csak a munkadíjat kell feltüntetni igaz?"
 
Igen, ebben az esetben nem kell mást feltüntetni. A szerződésben érdemes megemlíteni azt, hogy "Az anyagokat a megrendelő szerzi be/szolgáltatja/veszi meg.", a későbbiekben adódó esetleges félreértések végett.
 
 
 
"Szigetelésből maradt anyag, amit visszavett az üzlet, ahol vásároltuk, erről készült visszáru számla, ahogy a raklapokról is. Nyilván ezeket is csatolni kell, viszont a kérdés, hogy minuszos előjellel be lehet írni a számlaösszesítőbe? Egyáltalán be kell írni?"
 
Ebben az esetben a számlaösszesítőben a két számla különbözetét kell feltüntetni, a mínuszos számlát ne írjuk be, elég csak csatolni.
 
 
 
"Az lenne a kérdésem, hogy ha a vállalkozó a nevemre vette az anyagot, akkor azt fel kell tüntetni a szerződésben vagy azt az oszlopot hagyjam üresen? Ő nekem végül csak munkadíjat fog számlázni."
 
Mivel nem a vállalkozó fogja számlázni az anyagdíjat, hanem közvetlenül a megrendelő nevére szólnak a számlák, így nem kell feltüntetni azt a szerződésben.
 
 
 
További gyakran ismételt kérdéseket a MÁK hivatalos weboldalán lehet találni, erre a linkre kattintva. Sikeres felújítást kívánunk Mindenkinek!